Bogholderiet er fundamentet for at kunne lave et regnskab, og i regnskabet finder man de nøgletal, der er essentielle for dit firmas drift.
Det gælder både for den daglige drift i din virksomhed og for driften på kort og langt sigt.
Det sker ofte, at jeg ser andre bogholderfirmaer skrive i deres markedsføring, at regnskab er kedeligt, og at bogføring blot er en pligt, som er pålagt af de offentlige instanser.
Det er efter min mening en misvisende holdning at give udtryk for, da det kan give et forkert billede af bogholderfunktionen og selve regnskabet. For et firmas regnskab er jo netop et meget væsentligt redskab, der kan og bør anvendes som grundlag til at styre firmaet i en retning, der er økonomisk hensigtsmæssig.
Det betyder, at firmaets regnskab efter min mening er den mest spændende funktion i et firma.
Herunder vil jeg beskrive, hvorfor det er vigtigt for dig og dit firma, at bogføringen er up-to-date, og at regnskabet bliver anvendt i hverdagen som grundlag til at tage store og små beslutninger, der har indflydelse på virksomhedens økonomi.
Regnskabets essentielle nøgletal
I beskrivelsen af de essentielle nøgletal tager jeg udgangspunkt i Du-Pont pyramiden, der giver et godt billede af sammenhængen mellem de forskellige tal i regnskabet for dit firma.

Du-Pont pyramiden består af tal fra regnskabet og af de nøgletal, der giver et klart billede af, hvordan virksomheden klarer sig økonomisk.
Tallene fra regnskabet er følgende og inddelt i indtjeningsevne og kapitaltilpasningsevne:
Indtjeningsevne:
- Resultat af primær drift
- Nettoomsætning
- Dækningsbidrag
- Kapacitetsomkostninger
- Variable omkostninger
Kapitaltilpasningsevne:
- Nettoomsætning
- Aktiver
- Anlægsaktiver
- Omsætningsaktiver
- Varebeholdninger
- Tilgodehavender
- Likvide beholdninger
Nøgletal, der fremkommer af beregninger, er følgende:
- Afkastningsgrad
- Overskudsgrad
- Aktivers omsætningshastighed
- Egenkapitalens forrentning
Ovenstående nøgletal er de primære nøgletal for en virksomhed.
Derudover er der også følgende nøgletal:
- Fremmedkapitalens forrentning
- Kapacitetsgrad
- Price/Earning
- Soliditetsgrad
- Indre værdi
- Likviditetsgrad
Herunder vil jeg beskrive de umiddelbart vigtigste nøgletal, og det er afkastningsgrad, overskudsgrad, aktivers omsætningshastighed, egenkapitalens forrentning og likviditetsgrad.
Afkastningsgrad
Afkastningsgraden finder man via følgende regnestykke:
(Overskud før renter x 100) / Aktiver i alt
Afkastningsgraden viser rentabiliteten af hele den investerede kapital. Nøgletallet viser med andre ord, hvor meget der bliver tjent på den kapital, der er investeret i firmaet.
Man kan dermed sammenligne dette tal med tilsvarende tal fra andre typer investeringer, som fx kunne være investeringer i aktier og obligationer.
Overskudsgrad
Overskudsgraden finder man via følgende regnestykke:
(Overskud før renter x 100) / Omsætning
Overskudsgraden viser, hvordan omkostninger og indtægter (omsætning) er tilpasset hinanden. Mere præcist viser overskudsgraden, hvor stor en andel af omsætningen der bliver til overskud før renter og skat.
Aktivers omsætningshastighed
Dette nøgletal finder man via følgende regnestykke:
Aktivers omsætningshastighed = Omsætning / Aktiver
Nøgletallet fortæller hvor stor en omsætning, der bliver skabt pr. investeret krone.
Egenkapitalens forrentning
Dette nøgletal finder man via følgende regnestykke:
(Resultat efter renter x 100) / Egenkapital
Egenkapitalens forrentning viser firmaets evne til at forrente egenkapitalen.
Likviditetsgrad
Likviditetsgraden finder man via følgende regnestykke:
(Omsætningsaktiver x 100) / Kortfristet gæld
Likviditetsgraden viser, om virksomheden er i stand til at betale gæld, der forfalder inden for kort tid. Dette nøgletal skal helst være over 100.
De 3 første af ovenstående 3 nøgletal har følgende sammenhæng.
Afkastningsgrad = Overskudsgrad x Aktivers omsætningshastighed
Når man går nærmere ind i en virksomheds forskellige nøgletal og fx laver interne sammenligninger med tidligere år og eksterne sammenligninger med andre firmaer, så finder man nye oplysninger, der giver konkrete svar på, hvorfor et regnskab ser ud, som det gør.
Det betyder, at du i dit firma vil kunne få meget mere præcise beslutningsgrundlag i forhold til hvilke tiltag og processer, der muligvis skal tilrettes eller ændres radikalt.
Og her er det, at hvis du løbende har mulighed for at trække essentielle nøgletal ud af dit regnskab, så kan du meget hurtigere sætte ind med tiltag og initiativer, der kan sikre dit firma et solidt fundament, der kan skabe den økonomi, der skaber muligheder for, at din virksomhed kan vokse og forbedre sin evne til at konkurrere på markedet.

Styring af firma via driftsøkonomi
Driftsøkonomi er som vist ovenfor en organisatorisk funktion, som ledelsen i et firma kan bruge til analysere og vurdere firmaets økonomiske områder og parametre i den daglige drift. Dermed kan ledelsen få et overblik over, hvordan virksomheden klarer sig i de forskellige funktioner (afdelinger) hver for sig og i sammenhæng.
På den baggrund kan virksomheden skabe gode forudsætninger for at foretage de mest hensigtsmæssige økonomiske beslutninger i forhold til, hvordan virksomheden skal handle i den daglige drift såvel som på længere sigt.
Med driftsøkonomiske beregninger og analyser af aktiviteter som blandt andet indkøb, produktion, projektering, arbejdsydelser, distribution, salg, markedsføring, administration og finansiering kan man skabe forskellige økonomiske helhedsbilleder, hvor det fremgår, hvordan man kan bruge firmaets aktiver bedst muligt i forhold til virksomhedens samlede økonomi.
Med brug af driftsøkonomiske beregninger og vurderinger arbejder man styringsmæssigt med helt konkrete økonomiske tal, og dermed øger man naturligvis sandsynligheden for at tage de beslutninger, der tjener firmaet bedst.

Grundlæggende handler driftsøkonomi om kontinuerligt at skabe flere indtægter med færre omkostninger ved at gøre processer mere effektive.
I den forbindelse er det dog yderst vigtigt, at der samtidig er fokus på, at effektivisering af processer opretholder en høj arbejdsglæde, da netop denne del af driften har stor indflydelse på, hvordan en virksomhed klarer sig i den daglige drift og i forhold til sine kunder, når man ser på den service, som firmaet giver sine kunder i form af en merværdi.
Og selv om arbejdsglæde og kundeservice er områder, der kan være svære at værdisætte, så vil man med statistik, målinger og beregninger kunne anslå nogle værdier, som kan anvendes i driftsøkonomien.
Uanset hvor stort et firma du har, så er det vigtigt at gøre brug af driftsøkonomiske beregninger, da det giver dig de bedste forudsætninger for at kunne vurdere og beslutte hvilke tiltag, der tjener din virksomhed bedst i forhold til at nå de økonomisk målsætninger – både i den daglig drift og i mere langsigtede situationer.
Så hvis du gerne vil kunne stå med bedre kort på hånden, når du skal tage økonomiske beslutninger vedrørende din virksomhed, så er du velkommen til at kontakte mig og høre mere om, hvordan jeg kan hjælpe dig og dit firma med bogholderi, regnskab og økonomistyring.